Pien Esthetic Clinic Lazer ile Dövme Silme

Lazer ile Dövme Silme

Dövme Silme

Dövme silme tedavisi için en etkili yol nedir?
Dövme sildirme işleminde kullanılan en etkili yol lazer tedavisidir. En uygun lazer ise; Q-switched Nd:yag lazerdir. Diğer kullanılan lazerler ya da IPL gibi yüksek atımlı ışık sistemleri hem dövmeyi iyi çıkarmaz, hem de yanık izinden daha kötü bir görünüm oluşturabilirler.

Lazerle dövme silme nasıl olur?

Lazer ışını ile cilt içine çökmüş dövme boyası parçalanarak hücre dışına çıkar ve vücuttaki çöpçü hücreler yardımıyla toplanarak atılır. Bu süreç için seans aralarında 3-4 hafta kadar süre bırakılmalıdır. Ortalama 7-8 seans dövmenin tamamen çıkması için gerekebilir.

Dövme tamamen çıkar mı?

Lazerle dövme silme % 95 oranında başarılı sonuç verir. Bir dövmenin kaç seansta çıkacağı bir çok faktöre bağlıdır. Bu faktörler;

  1. Dövme boyasının lazer ışınına olan duyarlılığına; Bazı dövmeler 3-4 seansta çıkabilirken, bazı dövmeler 10 seansa kadar uzayabilir.
  2. Rengine; Kırmızı ve siyah dövmeler tamamen çıkarken, mavi ve yeşil dövmelerin rengi
  3. açılabilir ya da tamamen çıkabilir.
  4. Dövmeciye; Amatör dövmeler daha kolay, profesyonel dövmeler geç çıkar.
  5. Dövmenin yoğunluğu ve derinliğine; İnce çizgi şeklinde yüzeyel dövmeler daha kolay çıkarken, yoğun boyalı ve derine kadar uzanan dövmeler daha geç çıkar.

Kişinin günlük aktif yaşantısını etkilemez. İlk birkaç seansdan sonra lazer uygulanan dövmeli alanda kızarıklık ya da krut oluşabilir. Genellikle 3-7 gün içinde geçer, antibiyotikli pomadların sürülmesi iyileşmeyi hızlandırır. Sonraki seanslarda kabuklanma olmaz ya da minimale iner.

Her renk dövme çıkar mı?

Her bir renk dövmeyi çıkarmak için ayrı bir dalga boyu lazer başlığı gerekmektedir.
Siyaha 1064 nm, yeşile 650 nm, sarı-maviye 585 nm ve kırmızıya ise 532nm dalga boyu içeren lazer başlığı kullanılması ile iyi bir sonuç alınabilir.

Dövme silmeden sonra iz kalır mı?

Uygulanan alanda genellikle herhangi bir iz kalmaz. Bazen hafif bir renk tonu açılması ya da koyulaşması olabilir. Ancak o bölgede belirgin bir iz ya da kötü bir görünüm oluşmaz.

Pigmente lezyonlar, pigmentin derinliğine göre epidermal yada dermal olarak ayrılmaktadır. Epidermal lezyonlar (çiller, cafe-au-lait lekeleri, güneş lekeleri vb.), özellikle melanin tarafından emilen ve bundan dolayı temel olarak yüzeysel cilt seviyelerine etki eden 532 nm dalga boyu kullanılarak tedavi edilir. Ota\’s Nevus ya da Mongolic lekeler gibi dermal lezyonlar daha derinlerde bulunmaktadır ve bunların tedavisi için cildin daha derinlerine etki edebilecek bir dalga boyu olan 1064 nm dalga boyu kullanılmaktadır.

Dövmelerin çıkarılmasında olduğu gibi, sadece Q-Switched yayılımı dermal lezyonları yara riski olmaksızın, etkili bir biçimde tedavi edebilmektedir.

Kısaca kullanım alanları
  • Ameliyatsız ve izsiz, dövmelerden (tattoo) kurtulma.
  • Lekeler, geniş koyu renkli benlerin giderilmesi.

Lazerle Dövme İzi Silme

Dövme çıkartma tedavisinde, lazer dışındaki diğer yöntemler başarılı olmaz ve genellikle iz bırakırlar. Bu yüzden günümüzde lazerle dövme tedavisi yapılmaktadır. Dövme sildirme tedavisi işleminde lazerler kullanılmaktadır. Bu lazerler, nanosaniye gibi çok kısa sürede, belirli enerji miktarını verebilen makinelerdir. Dövme yok etme  dövmenin cinsine uygun lazerler, dalga boyuna göre belirlenir. Uygun dalga boyunda lazer ışığı kullanıldığında, dövme boyası parçalanır. Çok ufak parçalara ayrılan boya yani pigment partikülleri, hücreler tarafından taşınarak vücuttan atılır.

Dövme izleri çıkartma

Lazerle Dövme Silme İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

Lazerler kısa atımlı yoğunlaştırılmış ve belli bir bölgeye dağılmadan konsantre olan ışık enerjisi üretirler. Bu ışık derinin üst tabakalarına zarar vermeden geçer ve seçici olarak dövmeyi oluşturan pigmentler tarafından absorbe edilirler. Laser enerjisi dövme pigmentlerinin küçük parçacıklara bölünmesini sağlar. Bu küçük parçacıklar daha sonra vücudun immün (savunma) sistemi tarafından yok edilirler. Laserle dövme silme işleminde kullanılan cihazlar dövme pigmentleri tarafından en iyi emilecek dalga boyunda ışınlar üretirler. Bu ışınlar sadece pigment tarafından tutulmakta dövme çevresinde bulunan normal dokuları etkilememektedir.

Her dövmenin kendine özgü olması sebebiyle, silme teknikleri de her bir vakaya özel planlanmalıdır. Profesyonel yapılmış dövmeler genelde derinin alt tabakalarında ve aynı derinliktedir.Dolayısıyla lazerle dövme ve izleri temizleme işlemi de tüm dövme üzerinde genellikle homojen sonuç vermektedir.

Amatör dövmeler ise usta bir el tarafından yapılmadığı için pigment farklı farklı derinliklere verilebilmektedir. Bu durumda aşırı derine verilmiş pigmentlerin temizlenmesi zorlaşmaktadır. Yeni bir takım mürekkepler ve pastel renklerin kullanıldığı profesyonel dövmeler oldukça dirençli olmaktadır ve tamamiyle temizlenmesi oldukça zordur.

Lazerle Dövme Silme İşlemi Ağrılımıdır?, Sonuçları Nelerdir?

Dövmelerin gerek yaptırılması gerekse sildirilmesi süreçlerinin çok konforlu olduğu söylenemez. Lazer cihazının güçlü ışın atımları deri ince lastik çarpmış gibi hafif bir hise neden olur.

Siyah pigment tüm dalga boylarını absorbe ettiği için silinmesi en kolay renktir.

Yeşil gibi bazı renkler sadece bazı dalga boylarındaki ışınları abzorbe eder ve pigment rengine uygun dalga boyu üreten lazerlerle silinebilir. Spektra farklı dalga boylarında lazer ışını verebilme yeteneğine sahiptir.

Takip eden haftalarda vücudun bağışıklık sistemi pigment kalıntılarını yavaş yavaş yok eder.

Genelde dövmenin tamamen silinebilmesi için tekrarlayan seanslara ihtiyaç duyulmaktadır. Seans sayısı dövmede kullanılan mürekkep tipi ve mürekkebin ne kadar derine enjekte edildiği ile yakından ilgilidir. Seanslar arasında vücudun parçalanmış pigmentleri yok edebilmesi için en az üç hafta zaman bırakılmalıdır.

Lazerle dövme tedavisinden hemen sonra bölgeye antibakteriyel bir krem uygulanır. Tedaviden bir gün sonra duş alınmasında sakınca yoktur ancak bölge sertçe ovulmamalıdır. Tedaviden sonra bir kaç gün bölgede güneş yanığı hissi duyulur ve bir kaç hafta kızarıklık devam eder.

Lazerle dövme silme tedavisinin önemli bir yan etkisi yoktur. Nadiren tedavi edilen bölgede hiperpigmentasyon (renk koyulaşması) veya hipopigmentasyon (renk açılması) görülebilir. Tedaviden sonra bölgede enfeksiyon olabilir veya çok nadiren yara izini andıran bir iz kalabilir.

Dövme tamamen kaybolacak mı?

Birçok durumda, evet. % 95 ‘den fazla soluklaşmış dövmede başarılı olunmuştur. Bununla birlikte, bugün tüm dünyada kullanılan birçok mürekkep çeşidi olduğunun, bilinmesi önemlidir. Hangi dövme mürekkebinin, hangi derinlikte uygulandığının bilinmemesi, dövmenin hangi oranda silinebileceğini tahmin etmeyi de imkansız hale getirir.